
De digitale collectie is een belangrijk nieuw onderdeel van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum. In het digitale museum (museumcollectie) is het mogelijk een belangrijk deel van de collectie ook vanuit huis of een willekeurig andere plek via het internet te bekijken en te beleven. Natuurlijk is het werkelijke museum nog altijd leuker. Met een digitale tram of bus is het immers moeilijk rijden. De digitale museumcollectie is echter ideaal als u zich wilt voorbereiden op een bezoek aan het fysieke museum. Of om na een bezoek meer te lezen over wat u allemaal gezien hebt.
Maar de digitale collectie is meer. RoMeO bezit ook veel documentatiemateriaal en een groot aantal foto's. Voor een deel zijn ook deze objecten gedigitaliseerd en zijn de gegevens volledig doorzoekbaar gemaakt. U kunt dan ook uitgebreid zoeken in alle (digitale) bronnen, zie ook de groene tegel hiernaast. De andere tegels brengen u direct bij de zoekhulp, bij een serie achtergrondverhalen en - voor de specialist - de open datasets. Welkom dus bij de digitale collectie en lees er hieronder meer over.
Tussen 1901 en 1919 had Schiedam een eigen tramweg-maatschappij. Daarna reden er nog steeds trams, maar die waren van de RETM. Het duurde echter nog jaren voordat de RET, de opvolger van de RETM, met de tram weer bij een Schiedams station in de buurt kwam.
De IJsel Stoomtramweg-Maatschappij (IJSM) werd op 5 juli 1882 in Den Haag opgericht met het doel een uitgebreid stoomtramnetwerk aan te leggen in wat vandaag de dag, de Randstad wordt genoemd. Tot 1890 heeft de maatschappij de lijn Rotterdam - Overschie in exploitatie gehad.
Wat is de digitale collectie?
Vooraf is wel belangrijk om te vermelden dat deze pagina geschreven is in maart 2025, de maand waarin de digitale collectie van start is gegaan. Net zoals bij een fysieke collectie kost de opbouw veel energie en tijd. Om te vertellen wat de digitale collectie is, kijken we dus vooral ook naar de toekomst.
In de eerste plaats gaat het om de museumcollectie zelf die digitaal te bekijken is. De museumvoorwerpen - groot en klein - worden in de loop van 2025 gefotografeerd en beschreven. Je zou dat een collectiebank kunnen noemen. Maar Stichting RoMeO heeft ook een grote collectie foto’s. Die komen eveneens digitaal beschikbaar. We noemen dat dan meestal een beeldbank. Maar er is meer: plaatsbewijzen, netkaarten, brochures, tekeningen, enzovoort. Het geheel wordt dan eigenlijk een databank.
Naast de databank is er een nog een ander onderdeel van de digitale collectie: de OV-verhalen. Dit zijn web-pagina's met meer tekst, voorzien van illustraties, die informatie geven over een bepaald aspect van het openbaar vervoer in Rotterdam en omstreken. Ze zijn niet te vinden via de zoekpagina, maar via een afzonderlijke pagina OV-verhalen. Ook op deze pagina zijn de introducties van enkele van die pagina's te zien. Er zijn allerlei "links" tussen de databank en de verhalen. De afbeeldingen in de tekst worden ook opgenomen in de beeld/databank, doorgaans in hogere resolutie. Omgekeerd kan een object in de databank verwijzen naar een bepaald OV-verhaal.
Waar liggen de grenzen?
Zoals de naam van het museum aangeeft, gaat onze aandacht uit naar het gehele openbaar vervoer in Rotterdam. Daarbij nemen we de omstreken mee. Maar - dat mag duidelijk zijn - het accent blijft vallen op Rotterdam en op het Rotterdamse OV-bedrijf, dus op de RET en voorlopers. De informatie over andere bedrijven is veel beperkter, ook omdat andere museumorganisaties en andere beeldbanken daarin voorzien. Met name kunnen hier worden genoemd het RTM, het museum voor het zogenaamde eilandennet van de Rotterdamsche Tramweg-Maatschappij en de NVBS, de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen, met een beeldbank van meer dan 100.000 foto’s. Uiteraard geeft ook het Stadsarchief Rotterdam veel (digitale) informatie. Onze digitale collectie wil geen dubbeling zijn van het Stadsarchief, maar een aanvulling daarop en een verdieping daarvan. Niettemin kunt u bepaalde “objecten”, doorgaans met een specifieke reden, in beide collecties tegenkomen. Dat geldt in mindere mate ook voor het Museum Rotterdam.
In de digitale collectie wordt ook plaats ingeruimd voor de geschiedenis van de museumactiviteiten in Rotterdam. U kunt daarbij vooral denken aan de werkzaamheden van de voormalige Werkgroep Delfshaven van de Tramweg Stichting en uiteraard ook aan RoMeO zelf.
Inbouw van de website www.rovm-digitaal.nl
Zoals aangegeven, de opbouw van een digitaal archief kost veel tijd. Er is dus alle reden om met regelmaat de website te bezoeken. Maar de digitale collectie hoeft niet blanco te beginnen. Op 4 januari 2014 werd de website www.rovm-digitaal.nl geopend. Onder leiding en met veel inspanning van René van der Beek is in de afgelopen jaren een grote hoeveelheid materiaal gedigitaliseerd en zo beschikbaar gekomen. Stichting RoMeO heeft in 2023 de verantwoordelijkheid voor deze website op zich genomen en zal veel materiaal gaan hergebruiken. Dat is een forse inspanning. In de afgelopen tijd is de websitetechniek sterk veranderd en verbeterd. Dat betekent dat het overbrengen van de inhoud van de ene naar de andere website niet met een druk op de knop is te realiseren. Daarom blijft - zo lang dat nodig is - rovm-digitaal toegankelijk.
Omdat “databank” erg technisch klinkt en de “digitale collectie” wat meer omvat én een veel gebruikte term is in de museumwereld, zullen we dat laatste begrip hier meestal gebruiken. Het klinkt ook wat leuker! Dus: welkom bij onze digitale collectie en ga op zoek!
©Rotterdams Openbaar Vervoer Museum ©All rights reserved
Website ontwerp en realisatie: SIER Creatie