3930cd1b 3971 4aeb 8c1c 0c8695e6813c

Bus excursie: Rondje Rotterdam Zuid

27-06-2023

Een aantal maanden gelden kwam het idee om na een lange tijd weer eens een bus excursie op te zetten. De laatste excursie georganiseerd door de werkgroep bus was het afscheid van de Den Oudsten Alliance 900-serie in december 2019. Omdat sinds een aantal jaar de 754 weer rijdend is en alleen nog maar te zien geweest is tijdens de museum dagen en een aantal verhuurritten leekt het ons een leuk idee, om een excursie over Rotterdam Zuid met de 754 te gaan rijden.

Zondag 18 juni was het dan zo ver, om 12 uur stond de bus klaar op Zuidplein Halte N om de gasten die via de website konden reserveren voor deze rit te verwelkomen, omdat de excursie dag op Vaderdag viel waren er zelfs mensen bij die de excursie cadeau aan hun vader hadden gedaan. Na vertrek vanaf Zuidplein werd er gereden richting het RDM-terrein waar verschillende fotostops waren. Als verassing voor de gasten stond daar ook de RET 938 klaar om samen met de 754 op de fot gezet te worden. Vanaf het RDM-terrein ging de rit door de woonwijk van Heiplaat waar lijn 68 ook rijdt. Er werd een extra rondje gereden voor de mensen die het leuk vonden om de bus te fotograferen/filmen door wijk zelf, uiteindelijk werd iedereen weer opgewacht op halte Rondoplein. Bij het verlaten van Heijplaat gaf tot grote teleurstelling de 754 problemen met zijn brandstof aanvoer naar de motor en kwam stil te vallen.

Door even met de hand de brandstof op te pompen deed de motor het weer, maar helaas was dit maar voor korte duur. Gelukkig was de 938 in de buurt en werd er besloten om met deze bus de excursie veder te gaan maken. Ondanks dat veel gasten speciaal voor de 754 kwamen, had iedereen begrip voor de situatie en kon er snel overgestapt worden op de andere bus. De 754 ging direct naar Sluisjedijk terug en de excursie werd hervat. De route werd vervolgd naar Keizerswaard, om vervolgens een deel van lijn 75 via Sportdorp richting het Feyenoord stadion te gaan rijden. Door de drukte van de voetbalwedstrijd Nederland-Kroatië stond de straat in Sportdorp erg vol en was het op de centimeter nauwkeurig manoeuvreren door het overige verkeer en de tegemoetkomende lijn 175.

Bij het stadion werden enkele foto’s op Stadionviaduct genomen, waaronder een groepsfoto, daarna ging de rit veder langs Breepleinkerk en werd er een half uur pauze gehouden op Zuidplein. Het tweede deel van de route werd gemaakt richting de SS Rotterdam als lijn 77 Katendrecht, waar de 938 vlak voor geparkeerd. Op het moment van aankomen voerden er ook een grote groep KNRM-schepen voorbij voor de ‘World Maritime Rescue Congress 2023’. Na dat alle foto’s gemaakt waren werd er veder gereden naar de fotostops bij de Maassilo, Chairlos en als laatste bij de RET-metro Remise Waalhaven aan de Schulpweg. Als laatste werd de route van lijn 70 vanaf de Waalhaven naar Zuidplein teruggereden. Ondanks de pech met de 754 was de sfeer er niet minder om, alle gasten waren enthousiast en hebben genoten van de route die gereden werd.

©Rotterdams Openbaar Vervoer Museum ©All rights reserved

Website developed by SIER Activiteiten