Lijn14 13 7

Honderd jaar elektrisch naar Hillegersberg

13-07-2023

In 1923 werd in etappes de paardentramlijn naar Hillegersberg vervangen door de elektrische lijn 14 van de RETM. Tevens werd in 1923 onze museumremise in gebruik genomen als RETM-remise Hillegersberg. Twee jubilea die het waard zijn om gevierd te worden.

We hebben daarin het voortouw genomen en werken samen met de wijkraad Hillegersberg, de winkeliersverenigingen en de Stichting Historisch Hillegersberg- Schiebroek (SHHS). Na de nodige discussies en onzekerheden over de geschikte datum en de aard van de activiteiten hebben we gekozen voor het volgende:

  1. Een jubileumfeestje met de inzet van historische trams naar de Molenlaan op zaterdag 29 juli. Voor 29 juli is gekozen omdat Lijn 10 dan niet rijdt wegens het Zomercarnaval. Dat laatste legt wel beperkingen op aan de keuze voor een begin-/eindpunt ergens in de stad. Dus er wordt nog gepuzzeld aan de route, de dienstregeling en de inzet van de trams. De tramritten zullen in de richting naar de Molenlaan een rondje maken door onze remise. Waar in het museum (geopend met beperkte bezetting t.o.v. een reguliere museumdag) onder andere activiteit 2 te zien zal zijn.
  2. Digitale fotopresentatie over de geschiedenis van de tram naar Hillegersberg en van de remise.

  3. Fotopresentatie (vanaf medio juli) bij de winkeliers langs de tramroute tussen Station Noord en de Molenlaan. Deze foto’s worden gesubsidieerd door de wijkraad.

  4. Er wordt druk gewerkt aan een jubileumbrochure over de geschiedenis van de tram naar Hillegersberg.

©Rotterdams Openbaar Vervoer Museum ©All rights reserved

Website developed by SIER Activiteiten