PLAN ‘TOEKOMSTVAST TRAMNET’

30-03-2023

Het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum (Stichting RoMeO) maakt zich grote zorgen over de plannen om het tramnet in te krimpen, zoals gepresenteerd in het plan ‘Toekomstvast Tramnet’.

Door het verdwijnen van tramtrajecten in verschillende Rotterdamse straten komt het rijden van toeristisch interessante rondritten in gevaar. Met de opbrengsten van die rondritten financiert het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum het onderhoud van de gemeentelijke collectie historische trams, bussen en metro’s. Dit erfgoed van 140 jaar Rotterdamse OV-historie vormt een wereldwijd unieke verzameling, die we graag inzetten om de Rotterdammers en de bezoekers van buiten te laten genieten.

Daarom pleiten wij voor het behoud van een deel van de ter discussie staande traminfrastructuur, om daarmee zowel de toeristische als de cultuurhistorische belangen van de stad veilig te stellen. De bereikbaarheid van toeristische bestemmingen als Historisch Delfshaven en de Euromast, maar ook de Markthal, het Centraal Station en de havenrondvaarten van de Spido, wordt door Citytour Lijn 10 al sinds tientallen jaren efficiënt en duurzaam verzorgd. Toeristen die 100% elektrisch met Lijn 10 naar Delfshaven komen veroorzaken geen parkeeroverlast, maar stappen bij de aanblik van de Voorhaven spontaan uit de tram om het enige echt historische stadsdeel van Rotterdam te verkennen. Ze bezoeken de talrijke terrassen, café’s, restaurants en winkeltjes en kunnen met een volgende tram hun rondrit voortzetten.

Lijn 10 met zijn iconische Vierassers van de RET uit 1931, die alleen al door hun verschijning een bijzondere bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid van de stad, is tot ver over de landsgrenzen beroemd als dé toeristische rondrit van Rotterdam. In Europa staat lijn 10 op vergelijkbare hoogte met de gele trammetjes van Lijn 28 in Lissabon, die door die stad gekoesterd worden en niet weg te denken zijn. Met 24.000 passagiers in het laatste jaar vóór corona is de Rotterdamse Lijn 10 de grootste geheel door vrijwilligers uitgevoerde toeristische tramrondrit ter wereld.

De vrijwilligers van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum willen hun dienstverlening aan de stad en haar bezoekers en aan de Rotterdammers graag voortzetten. We willen de toeristen laten genieten van de Rotte, de fraaie Rotterdamse singels en historisch Delfshaven. Maar dat kan alleen met behoud van de tramrails in het Scheepvaartkwartier (Willemsplein), in de Zaagmolenstraat, op de Nieuwe Binnenweg, op de Lage Erfbrug en op de Schiedamseweg ter hoogte van Historisch Delfshaven. Voor het zekerstellen van de toeristische aantrekkelijkheid van Rotterdam!

Meer informatie: klik hier. Of bel met onze afdeling communicatie, 06-12042666.

©Rotterdams Openbaar Vervoer Museum ©All rights reserved

Website ontwerp en realisatie: SIER Activiteiten